Els Diàlegs Ambientals són unes jornades anuals d’anàlisi i debat sobre les Ciències Ambientals a Catalunya.

Es tracta d’un cicle de diverses ponències temàtiques que reflexionen al voltant d’un eix central, i en les qual es confronten diverses visions per tal de generar, com el seu nom indica, un diàleg de sabers. L’objectiu de les jornades és posar sobre la taula els principals reptes ambientals i territorials del país i, a la vegada, aportar nitidesa sobre els aspectes clau on cal enfocar la recerca, les polítiques i els esforços sota el paradigma de la sostenibilitat.

És una activitat organitzada principalment per l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) i el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB), i fins al moment ja se n’han realitzat sis edicions en les quals s’han tractat temes tan diversos com la mobilitat, el turisme, l’agricultura urbana, els models territorials, l’autosuficiència, les propostes de decreixement o els riscos ambientals.

 

Diàlegs Ambientals 2016 :  Medi ambient i política

L’edició d’enguany dels Diàlegs Ambientals porta per títol “Medi ambient i política” i tindrà aquesta relació com a eix temàtic dels debats.

El cicle de debats tindrà lloc els dies 6, 13, 20 i 27 d’abril d’aquest any 2016, en 4 sessions que es desenvoluparan de 17:30 a 19:30h a Barcelona, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans.

Podeu consultar el programa dels Diàlegs Ambientals 2016 prement [aquí].

 

Sessió dels Diàlegs de la primera edició (any 2009).

Sessió dels Diàlegs de la primera edició (any 2009).

 

Edicions anteriors: 2009-2015

A l’edició d’enguany la precedeixen sis altres cicles de debats dels Diàlegs Ambientals, els temes i ponents dels quals s’exposen resumidament a continuació. També podeu descarregar-vos el programa de cada edició.

 

 • Diàlegs Ambientals 2015: “Economia circular?”
  del 03/06 al 10/06, amb les sessions “Economia circular: hem començat la transició?”, “Producció de béns i creació de serveis en un context d’economia circular”, “Noves maneres de consumir” i “Tancant el cicle: polítiques per a un canvi de model real”
  amb la participació dels Srs./Sres. Joan Marc Simon, Nina Fàbrega, Verónica Kuchinow, Anna Esteve, Eusebi R. Vidiella, Ruben Suriñach, Francesc Giró i Alba Cañas.
  + info: [programa]

 

 • Diàlegs Ambientals 2014: “És sostenible la nostra alimentació?”
  del 28/10 al 25/11, amb les sessions “Com garantir un subministrament sostenible d’aliments?”, “La producció alimentària i les polítiques de desenvolupament rural”, “Consum responsable d’aliments: quin model de distribució serà més beneficiós a llarg termini?”, “Accions contra el malbaratament” i “Clausura: Alimentació i medi ambient”
  amb la participació dels Srs./Sres. Josep Maria Coll i Rovira, Pep Tuson, Jordi Sala, Vanesa Freixa i Riba, Eva Villamayor, Álvaro Porro, Anna González, Maria Mestre, Henk Hobbelink, Esther Vivas i Gustavo Duch.
  + info: [programa]

 

 • Diàlegs Ambientals 2013: “Mobilitat i Salut”
  del 26/09 al 17/10, amb les sessions “El vehicle elèctric. Pros i contres”, “Qualitat de l’aire i salut”, “Ciutat slow/smart. Qualitat de vida” i “Canvi climàtic. Infraestructures lineals de transport”
  amb la participació dels Srs./Sres. Ricard Riol, Ramon Pruneda, Jose Mª Baldasano, Jordi Sunyer, Ole Thorson, Albert Cortina, Elena de la Peña i Santos Núñez.
  + info: [programa]

 

 • Diàlegs Ambientals 2012: “Turisme i Sostenibilitat”
  del 24/05 al 28/06, amb les sessions “Turisme litoral. Protegir la costa surt a compte?”, “Ecoturisme. Revalorització dels entorns naturals o massificació?”, “Turisme comunitari. Entre el mite i la realitat”, “Turisme de neu. La candidatura Barcelona – Pirineu 2022” i “Turisme i canvi climàtic. Riscos i oportunitats en un escenari de canvi”
  amb la participació dels Srs./Sres. Oriol Nel·lo, José Antonio Donaire, Xavier Basora, Josep M. Prats, Jordi Gascón, Diego Barrado Timón, Enric Truñó, Francesc López Palomeque, M. Belén Gómez Martín i Jorge Olcina Cantos.
  + info: [programa]

 

 • Diàlegs Ambientals 2011
  del 24/05 al 14/06, amb les sessions “Agricultura urbana”, “Rehabilitació sostenible d’edificis i espais urbans”, “Transport públic en el marc de les polítiques de sostenibilitat” i “Autosuficiència de recursos en ciutats”
  amb la participació dels Srs./Sres. Josep Ordóñez, Josep Ballesté, Antoni Solanas, Juan Rubio del Val, Eladio de Miguel, Vanessa Bastida, Joan Rieradevall i Vicente Guallart.
  + info: [programa]

 

 • Diàlegs Ambientals 2010
  del 08/04 al 06/05, amb les sessions “Bases per un urbanisme més sostenible”, “Catalunya des d’una perspectiva energètica”, “Polítiques internacionals i moviments civils del canvi climàtic” i “Crisi dels models productius i decreixement”
  amb la participació dels Srs./Sres. Xavier Gabarrell, Manel Gausa, Mariano Marzo, Josep Puig, Esteve Corbera, Aida Vila, Jeroen Van Den Bergh i Giorgos Kallis.
  + info: [programa]

 

 • Diàlegs Ambientals 2009
  del 20/04 al 19/05, amb les sessions “Riscos ambientals”, “Model socioeconòmic”, “Model territorial”, “Comunicació Ambiental” i “Model hídric”
  amb la participació dels Srs./Sres. Anna Ribas, Joan Manuel Vilaplana, Marcel Coderch, Jordi Pigem, Sito Alarcón, Xavier Mayor, Josep Espluga, Maria Josep Picó, Pedro Arrojo i David Saurí
  + info: [programa]